Νέα ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας. Τα πέντε νέα σχέδια έχουν ως κύριο τους χαρακτηριστικό την στόχευση και τον αυστηρότερο έλεγχο. Συνολικά 35 κλάδοι παραμένουν εκτός στόχευσης των σχεδίων με τον τουρισμό να αποτελεί την βασική οικονομική αρτηρία στην οποία στοχεύει η οικονομική ένεση.

Μιλώντας στις Τομές τα γεγονότα ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει όλα της τα όπλα, μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις. Από την αρχή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας οι δημοσιονομικές συνέπειες ορίζονται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, με τα 500 εκατομμύρια να αφορούν αποκλειστικά στήριξη μισθών.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι η μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη που έγινε στην κυπριακή οικονομία. Η στήριξη έγινε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο τα οικονομικά θεμέλια του κράτους, με την αποτελεσματικότητα τους να είναι ήδη εμφανής στην αγορά.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της κυπριακής οικονομίας, κύρια στόχευση των μέτρων έχει ο τουρισμός.

Τα πακέτα οικονομικής στήριξης αποτελούν συνεπακόλουθο της εξυγίανσης που άρχισε στην κυπριακή οικονομία το 2013. Ωστόσο λόγω του ότι η οικονομική βοήθεια προέρχεται από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη δεν μπορεί να κρατήσει επ’ αόριστο, έπρεπε τα σημερινά ανακοινωθέντα μέτρα να έχουν στόχευση, περαιτέρω έλεγχο και χρονικό πλαίσιο.

Για την ανησυχία των επιχειρήσεων ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στον δανεισμό και στην άντληση ρευστότητας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες για το σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δανειοδότηση αλλά πρέπει να γίνεται σωστή αξιολόγηση όλων των περιπτώσεων, τονίζοντας ότι ο δανεισμός δεν αποτελεί πανάκεια αφού πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου τον μεγάλο αριθμό των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα της απευθείας επιχορήγησης για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, από τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες.

Ο κ. Πετρίδης, σε ερώτηση για την πιθανότητα δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας, τόνισε ότι δύσκολα θα αντέξει η οικονομία αυτό το ενδεχόμενο. Έκανε έκκληση να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα από την κοινωνία τονίζοντας ότι πλέον η όποια απειλή επανεμφάνισης του ιού προέρχεται από τις πύλες εισόδου στην Δημοκρατία.