Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ως προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης.

Μετά και την σημερινή έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 στην βουλή και στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ως προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης.

Η αύξηση οφείλεται τόσο στην ενίσχυση της κοινωνικής του διάστασης, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων στήριξης προς αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στην σημαντική ενίσχυση της αναπτυξιακής πτυχής του προϋπολογισμού, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη από την ύφεση του 2020 και στην επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος θα είναι επικεντρωμένος γύρω από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, θα κατατεθεί στην Βουλή προκειμένου να μελετηθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες επιτροπές και ιδιαίτερα από την επιτροπή οικονομικών.

Μετά τις όποιες τροποποιήσεις που θα υπάρξουν, αναμένεται ότι θα οδηγηθεί προς ψήφιση ενώπιον του Σώματος της Βουλής, κάτι τα τελευταία χρόνια τοποθετείται χρονικά περίπου στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.

O Υπουργός Οικονομικών μετά την κατάθεση των προϋπολογισμών του 2021 στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι είναι ένας προϋπολογισμός ο που ετοιμάστηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 εμπεριέχει πολύ σηματικά έργα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την έρευνα και καινοτομία. Παράλληλα υλοποιούνται μεγάλα έργα αναπτυξιακών υποδομών που θα βοηθήσουν πιο μεσοπρόθεσμα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης χαρακτήρισε το προϋπολογισμό ως ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αλλά έχει και παράλληλα στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα, διευκρινίζοντας ότι η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος ανάκαμψης και θεσμικών αλλαγών προς όφελος της επόμενης γενιάς.