Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Deutsche Bank συμφώνησε να πληρώσει δύο διακανονισμούς συνολικού ύψους 583.100 δολαρίων για τη διευκόλυνση συναλλαγών που παραβίαζαν κυρώσεις σχετικά με την Ουκρανία.

 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δημοσίευμα του OCCRP η μία υπόθεση αφορά σε εταιρεία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του OFAC που επικαλείται το δημοσίευμα η Deutsche Bank θα πληρώσει δύο διακανονισμούς ύψους $157.500 και $ 425.600 για κάθε παράβαση, κάτι που ορισμένοι θεωρούν ότι είναι ένα αμελητέο ποσό για ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει ετήσια έσοδα δεκάδες δισεκατομμύρια.

Ο διακανονισμός που αφορά στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα  με τον OCCRP, έγινε αποδεκτός για τα 28.849.038,39 δολάρια σε κεφάλαια που η τράπεζα μετέφερε μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο του 2015 για λογαριασμό μιας κυπριακής εταιρείας πετρελαίου που είχε πρόσφατα οριστεί ως οντότητα που συνδέθηκε με ένα άτομο που «συνέβαλε στην κατάσταση στην Ουκρανία».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη στιγμή που η Deutsche Bank έκανε τη συναλλαγή για την εταιρεία στην Κύπρο, «είχε λόγο να γνωρίζει» αυτήν την εξέλιξη, δεδομένου ότι «συνέπεσε κοντά» με την ημερομηνία κατά την οποία είχε μπει στη λίστα.

Ο δεύτερος και μεγαλύτερος διακανονισμός αφορά σε πληρωμές τον Δεκέμβριο του 2014 στην Krayinvestbank, ένα ρωσικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που είχε μπει στη λίστα για τον ρόλο του στην προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας της Ουκρανίας.

Πηγή: Sigmalive