​Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους. Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των τακτικών συζητήσεων Λευκωσίας – Αθήνας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο κύριος Χριστόδουλίδης αναφέρεται στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί κυριαρχικό τους δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό την αίρεση της συμμετοχής ή της έγκρισης της Τουρκίας. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ανακοινωθούν μόνο εάν κριθεί πως αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε ότι ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δε μπορεί να πιστεύει ότι οι διαφορές επιλύονται μέσω θερμών επεισοδίων. Χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη ως πολύ αρνητική, ακόμη και στην περίπτωση που θα πρόκειται για “ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο”.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, στο συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, θα τεθεί επίσης το θέμα των σχέσεων Βρυξελλών – Άγκυρας.