Το Υπουργείο ποτέ δεν θεώρησε ότι το σχολείο είναι μόνο εξετάσεις και κάποιοι άλλοι είναι που συνέχεια θέλουν να συζητούμε αυτό το πράγμα, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος εκτιμά πως είναι περιορισμένα τα περιθώρια διαλόγου με τους οργανωμένους μαθητές, σε σχέση με τα τετράμηνα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιοδείας του στην Λεμεσό και ερωτηθείς κατά πόσο θα καλούσε την ΠΣΕΜ σε διάλογο, ο κ.Προδρόμου είπε πως “διάλογος με την οργάνωση των μαθητών έχει γίνει, τους έχω δει τον Δεκέμβριο”.

“Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει διάθεση για διάλογο, υπάρχει μια άρνηση και μια θέση ότι δεν πρέπει να ισχύσει η νομοθεσία”, ανέφερε και υπέδειξε ότι ” τα περιθώρια για διάλογο είναι πολύ περιορισμένα”.

Μακάρι, συνέχισε, να είχαν κάνει εισηγήσεις, όπως έγιναν από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και “όπως έγιναν κατ’ ιδίαν από πολλούς μαθητές και μαθήτριες”.

Λέγοντας ότι δεν θεωρεί χρήσιμη μια συνάντηση “για να πούμε ότι κάνουμε δημοψηφίσματα για να μην εφαρμόσουμε τους νόμους”, υπέδειξε ότι το σχολείο δεν είναι μόνο εξετάσεις.

“Το Υπουργείο ποτέ δεν θεώρησε ότι το σχολείο είναι μόνο εξετάσεις. Κάποιοι άλλοι είναι που συνέχεια θέλουν να συζητούμε αυτό το πράγμα”, είπε και πρόσθεσε “οι εξετάσεις έγιναν, τελείωσαν. Οι επόμενες θα γίνουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς και τώρα είναι η ώρα για να γίνει δημιουργική εργασία και όχι να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια”.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των μαθητών, στο πλαίσιο των τετραμήνων, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως “υπάρχουν πολύ εποικοδομητικές εισηγήσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, που στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό θα γίνουν δεκτές, ενώ σύγκληση υπάρχει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και με τους οργανωμένους γονείς”.

Κάποιες αποφάσεις, που είναι στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργείου, θα εφαρμοστούν από φέτος, στο δεύτερο τετράμηνο, ενώ κάποιες άλλες αλλαγές όπου χρειάζεται αλλαγή στην νομοθεσία, θα προωθηθούν για να ισχύσουν από την ερχόμενη χρονιά, συμπλήρωσε.

Ρυθμίζοντας αυτά τα θέματα, τόνισε, “θα πρέπει να αφοσιωθούμε περισσότερο στην ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας”.

Πλήρη στήριξη στην ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας

Η Κυβέρνηση επενδύει στην πανεπιστημιακή ανάπτυξη και επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στην υλοποίηση των σχεδιασμών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο συνάντησης του με τις πρυτανικές αρχές και μέλη του συμβουλίου του Πανεπιστημίου.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης, ο ίδιος διαπίστωσε την μεγάλη πρόοδο που γίνεται στο ΤΕΠΑΚ και είχε την ευκαιρία να συζητήσει τους σχεδιασμούς του, ιδιαίτερα σε σχέση με την κτιριακή ανάπτυξη, υποδεικνύοντας πως “η δημιουργία φοιτητικών εστιών είναι εκ των ων ου ανευ, οπωσδήποτε, αλλά και η δημιουργία εγκαταστάσεων για την έρευνα και καινοτομία”.

“Υπολογίζουμε στα Πανεπιστήμια μας και στο ΤΕΠΑΚ, όσον αφορά την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και βεβαίως, σε συνεργασία με τις αρχές του Πανεπιστημίου, θα προωθήσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών, για τους οποίους έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία ο ίδιος ο ΠτΔ”, συμπλήρωσε.

Κατά την συνάντηση, συνέχισε, συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα πανεπιστημιακής ανάπτυξης, “το πώς ιδιαίτερα το ΤΕΠΑΚ εντάσσεται σε αυτό το χάρτη της πανεπιστημιακής ανάπτυξης, γιατί ως Κυβέρνηση θεωρούμε ότι, όσο περισσότερο μπορέσουμε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τόσο περισσότερα θα μπορεί να περιμένει η χώρα μας και στο μέλλον”.

Σήμερα η Κύπρος αναδεικνύεται ως μια χώρα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου και πρόσθεσε πως “αιχμή αυτής της προσπάθειας, η βάση για την Κυβέρνηση, είναι τα κρατικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στο ΤΕΠΑΚ, που είναι ακόμα σε μια ευαίσθητη αλλά πολύ σημαντική φάση ανάπτυξης”.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι διάλογος με τις αρχές του Πανεπιστημίου θα συνεχιστεί και το Υπουργείο θα παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες του, “όπου με ικανοποίηση βλέπουμε, πολύ συχνά, επιδώσεις και στον εκπαιδευτικό αλλά και στον ερευνητικό τομέα και στη συνεισφορά στην κοινωνία”.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Πανίκος Φιλίππου, και ο Πρύτανης, Παναγιώτης Ζαφείρης, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Υπουργό Παιδείας για το ενδιαφέρον που επέδειξε, κάνοντας λόγο για μια εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου, στην Λεμεσό, το Λανίτειο Λύκειο, το Β` Δημοτικό Σχολείο και την Α` Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ