Σε ανανέωση του ενημερωτικού σημειώματος με πρακτικές συμβουλές για «θύματα βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία» προέβη την Τρίτη το Foreign Office, στον απόηχο της υπόθεσης καταγγελίας βιασμού 19χρονης Βρετανίδας από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα το περασμένο καλοκαίρι.

Σχετικά καθοδηγητικά σημειώματα υπάρχουν για όλους τους δημοφιλείς για τους Βρετανούς τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο.

Το σημείωμα αφορά το τι πρέπει να κάνει ένας Βρετανός υπήκοος και τι να περιμένει αν θέλει να ζητήσει ιατρική βοήθεια μετά από βιασμό, αν θέλει να καταγγείλει το περιστατικό στην τοπική αστυνομία και εφόσον η υπόθεση φτάσει στις κυπριακές δικαστικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της καταγγελίας μπορεί να γίνει με την συνδρομή του tour operator ή αν το θύμα ταξιδεύει ανεξάρτητα, με τη συνδρομή στελέχους της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.

Μεταξύ άλλων, συστήνεται να επιμείνει ο/η καταγγέλλων/ουσα να λάβει την αστυνομική έκθεση και μετάφρασή της στα αγγλικά. Τονίζεται ότι δε θα ζητηθεί από τους καταγγέλλοντες να δώσουν τα διαβατήριά τους και δε θα τους απαγορευθεί να φύγουν από τη χώρα όταν τελειώσει η αρχική διερεύνηση.

Το Foreign Office σημειώνει ότι αν το θύμα θέλει εγγυημένη απόδοση δικαιοσύνης, τότε είναι προτιμότερο να καταγγείλει την επίθεση στην τοπική αστυνομία και όχι στην βρετανική αστυνομία αφού επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφέρεται επίσης ότι ανάλογα με την περιπλοκότητα της υπόθεσης και τον αριθμό των μαρτύρων, μια υπόθεση μπορεί να πάρει από πέντε μήνες έως τρία χρόνια να εκδικαστεί και να καταλήξει σε απόφαση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ