Πως νιώθουν οι Κούρδοι για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Κούρδος Αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ.

“Βομβαρδίζουν αμάχους, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους. Ο κυπριακός λαός τα έζησε το ’74, ακριβώς το ίδιο αισθάνομαι κι εγώ τώρα. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθούμε αυτές τις εικόνες αλλά εδώ και 40 χρόνια γίνεται αυτή η γενοκτονία σε βάρος των Κούρδων και εμείς αγωνιζόμαστε.”

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία συμμαχίας με τον συριακό στρατό, είπε ότι από όταν άρχισε ο πόλεμος, υπήρχαν συναντήσεις και συνομιλίες με τον Άσαντ.

“Εμείς στη Συρία εκάμαμε ένα είδος ελεύθερου Κουρδιστάν, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να διαμελίσουμε τη Συρία και αυτό το είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή των συνομιλιών, αλλά μέχρι τώρα ούτε αυτός δέχθηκε τις προτάσεις μας, ούτε εμείς μείναμε ευχαριστημένοι με όσα είπε”

“Δεν είναι ξεκάθαρο το τι συμφωνήθηκε, αλλά ελπίζουμε ότι για τη δεδομένη στιγμή είναι κάτι καλό”, κατέληξε.

“Οι φίλοι μας τούτη τη στιγμή αγωνίζονται για να διασώσουν τα σύνορα της Συρίας, να μην μπορεί να μπει η Τουρκία και μαζί με τους Σύριους θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε το πέρασμα των Τούρκων στη Συρία, να προστατέψουμε τα σύνορα, θα προσπαθήσουμε να ξανακαταλάβουμε το Άφριν και να καθαρίσουμε το Ίνλιμπ από τους τζιχαντιστές.”

“Μετά από αυτό θα προσπαθήσουμε, μετά από συνομιλίες με τον Άσαντ, να γίνει ξανά ένα νέο σύνταγμα και να βρεθεί λύση του κουρδικού προβλήματος στο μέρος της Συρίας”, πρόσθεσε.

Οι Κούρδοι θέλουν να καθαρίσουν εντελώς τη Συρία από τους Τούρκους, όπως ανέφερε.

Ερωτηθείς αν φοβούνται τους Τούρκους, είπε ότι τους πολεμούν εδώ και 40 χρόνια και δεν τους φοβούνται, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν “να κατατροπώσουν τους Τούρκους στις χερσαίες επιχειρήσεις αν δεν υπήρχαν οι βομβαρδισμοί από αέρος, παρ’ όλο που είναι ένας άνισος αγώνας”.

“Εμείς είμαστε σίγουροι ότι είχαμε τη δύναμη και έχουμε τη δύναμη να κατατροπώσουμε την Τουρκία, φτάνει να μην υπήρχαν οι βομβαρδισμοί.”

Αναφορικά με τη στάση των Αμερικανών, είπε ότι δεν νιώθουν προδομένοι αφού δεν υπήρχε κάποια συμφωνία. Για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, δήλωσε ότι οι Κούρδοι είναι ανοιχτοί σε όλες τις συμμαχίες που έχουν τον ίδιο στόχο.

“Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε ο αγώνας μας, εμπιστευόμαστε μόνο τη δική μας δύναμη.”

Οι Κούρδοι, όπως είπε, εμφανίζονται βέβαιοι ότι μπορούν να νικήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Αναφέρθηκε στα λόγια του ήρωα Θεόφιλου: “Η ελευθερία της Κύπρου, περνά από τα βουνά του Κουρδιστάν, γι΄αυτό πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι.”

Και ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό που είναι συμπαραστάτης των Κούρδων και έχουν αντιληφθεί ότι “αντιμετωπίζουμε την ίδια μοίρα, τον ίδιο εχθρό”.

Τέλος, κληθείς να χαρακτηρίσει τον Τούρκο Πρόεδρος είπε ότι είναι ένας άγριος φασίστας.