Σπεύδει ξανά στις διεθνείς αγορές η Κύπρος σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί τον ούριο άνεμο, που κρατεί χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων της Δημοκρατίας συνεπεία των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: Χρυσοπληρώνουμε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας
Την νέα κίνηση της Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές, που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, αποκάλυψε χθες το πρωί ο Ξένιος Μεσαρίτης στο Economy Today και επιβεβαιώνεται πλήρως από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ανακοινώσει το επανάνοιγμα δύο ομολόγων λήξης του 2024 και του 2040.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι:
– Άντληση €750 εκ.
– Αύξηση ρευστών διαθεσίμων
– Αποπληρωμή ακριβότερου χρέους

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών μας έλεγαν συγκεκριμένα ότι το Δεκέμβριο λήγει ομόλογο, που κατέχει η Ελληνική Τράπεζα με επιτόκιο πλησίον του 3%, ενώ τον Απρίλιο του 2021 λήγει ομόλογο €1,25 δισ., το οποίο είναι βραχυπρόθεσμο, 12 μηνών συγκεκριμένα, άρα επιδιώκεται μια πιο μακροπρόθεσμη λήξη χρέους.

Είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ότι η έξοδος στις αγορές δεν σχετίζεται με ενδεχόμενη επέκταση μέτρων στήριξης της οικονομίας. Υπήρξαν και αυτοί οι συνειρμοί κατά τη διάρκεια της μέρας και το Υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει κάθε τέτοιο σενάριο.
Έγκυρες πηγές σημειώνουν με νόημα στο Σίγμα ότι η νέα έξοδος στις αγορές αφορά καθαρά θέματα προγραμματισμού και διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Το περιβάλλον στις αγορές είναι ευνοϊκό συνεπεία των μέτρων, που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ευνοείται και η Κύπρος.
Σήμερα για παράδειγμα οι αποδόσεις είχαν διαμορφωθεί ως εξής:
– 10ετές ομόλογο: 0,90%
– 20ετές ομόλογο: 1,20%

Σύμβουλοι της Δημοκρατίας είναι οι Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.