Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα δώσει στην Τουρκία περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της φορολογικής διαφάνειας, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου, η κίνηση αυτή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη μαύρη λίστα της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει μια νέα σύγκρουση με την Άγκυρα, ύστερα από αποκαλύψεις για μεθόδους ευρείας φοροαποφυγής από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στη χώρα. Κι αυτό, όπως αναφέρεται, παρά τις αντιρρήσεις της Κύπρου.

Προκειμένου να αποφύγει τη μαύρη λίστα, η Τουρκία θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει σχετική νομοθεσία για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με τα κράτη της ΕΕ, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Όμως, παρά το γεγονός ότι έλαβε περισσότερο από ένα χρόνο διορία για να ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη απαίτηση, δεν το έπραξε μέχρι την καθορισμένη προθεσμία.

«Η Τουρκία θα πρέπει θεωρητικά να εισαχθεί (στη μαύρη λίστα), αλλά για πολιτικούς λόγους το απέφυγε”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η ΕΕ εξαρτάται από την Τουρκία στο μεταναστευτικό, αλλά η σχέση αυτή έχει κλονιστεί μετά την κριτική κατά του Ερντογάν σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Αναφέρεται επίσης ότι οι πρόσφατες διερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θεωρούν αυτές τις γεωτρήσεις παράνομες.

Για να αποφευχθεί το άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Τουρκία, οι διπλωμάτες της ΕΕ υιοθέτησαν μια επιεική προσέγγιση στα φορολογικά θέματα, παρά την αντίθεση της Κύπρου, σημειώνεται.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι στην Τουρκία έχει δοθεί διορία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Η ένταξη της Τουρκίας στη μαύρη λίστα της ΕΕ, θεωρείται ότι θα αυξήσει τον έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών με την Άγκυρα και θα βλάψει τη φήμη της Τουρκίας. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συζητηθεί σε μια νέα συνάντηση διπλωματών την Παρασκευή και θα χρειαστεί τελική έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Η μαύρη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει σήμερα μόνο οκτώ δικαιοδοσίες, κυρίως νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, με περιορισμένες οικονομικές σχέσεις με το μπλοκ. Πρόκειται για τα Φίτζι, το Ομάν, τη Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία αμερικανικά εδάφη την Αμερικανικής Σαμόα, το Γκουάμ και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ.

Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι Νήσοι Κέιμαν θα προστεθούν στην λίστα ως μέρος της τρέχουσας αναθεώρησης.

Η μαύρη λίστα της ΕΕ επικρίνεται συχνά από τους νομοθέτες και τους ακτιβιστές της διαφάνειας στον τομέα της φορολογίας, επειδή είναι υπερβολικά επιεικής αναφορικά με διαβόητους φορολογικούς παραδείσους.

Η απόφαση για την Τουρκία, εάν επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω επικρίσεις, καθώς θα έδειχνε ότι επικρατούν πολιτικοί παράγοντες έναντι των τεχνικών εκτιμήσεων των φορολογικών καθεστώτων των χωρών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ