Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία και είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε με καθυστέρηση λόγω του δείπνου που παρέθεσε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα ο Ελληνας Πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο Πρόεδρο εξηγώντας του τον λόγο της καθυστέρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε με ανοικτά χαρτιά στην συνάντηση και με πάγιες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου, τονίζοντας στον Τούρκο Πρόεδρο πως η τακτική της χώρας του και οι προκλήσει οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα τις δύο χώρες.

Παγωμένα βλέμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ και παρατηρήθηκαν παγωμένα βλέμματα ανάμεσα στους δύο καθώς τέθηκε εξαρχής επί τάπητος το πρόσφατο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών τους που επί της ουσίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου. Η τουρκική πλευρά για μια ακόμα φορά ακολούθησε την τακτική του “ζητάω περισσότερα για να πάρω μετά από διαπραγμάτευση όσα επιθυμούσα από την αρχή”.

Να σημειωθεί πως η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε κατ΄ιδίαν μεταξύ των δύο ηγετών αλλά κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο σε ένα παραλληλόγραμμο ξύλινο τραπέζι πλαισιωμένοι από υπουργούς και συνεργάτες τους, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Στην ελληνική αντιπροσωπεία παραβρέθηκαν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο ΥΠΑΜ Νικος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξανδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόρδας.