Στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την αντιμετώπιση της Τουρκίας θέτει την Κύπρο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς γνωρίζει ότι το αίτημά του για κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας δεν το συμμερίζονται τουλάχιστον 18 από τις 27 κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αρθρο του Κυριάκου Πιερίδη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” που αναδημοσιεύεται στον “Πολίτη”. 

Σε ένα πολύπλοκο πεδίο που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Κύπρο κινείται ο πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης, στην προσπάθειά του να χειριστεί εντός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη συζήτηση επί γερμανικής προεδρίας γύρω από τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.

Οι θέσεις που διατυπώνει δημοσίως ο Κύπριος πρόεδρος εστιάζουν στην ανάγκη για λήψη «αποφασιστικών ανασχετικών» μέτρων για όσα κάνει η Τουρκία στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου, επικαλούμενος την αλληλεγγύη των εταίρων στην Ε.Ε. Η επιβολή τέτοιων κυρώσεων, όμως, βρίσκει μόνο περιθωριακή απήχηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη που στη μεγάλη πλειονότητά τους προκρίνουν την επείγουσα επαναφορά των σχέσεων με την Τουρκία στις ράγες μέσω του διαλόγου.

Η Λευκωσία προσέρχεται τη Δευτέρα (13/7) στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών χωρίς να είναι σε θέση να καθορίσει κάποια ρεαλιστική στόχευση, ύστερα από μήνες εμμονής στην ανεδαφική, όπως αποδεικνύεται, γραμμή των κυρώσεων. Η επέκταση των διαφορών στις θάλασσες σε βάρος και της Ελλάδας και η όξυνση των σχέσεων Γαλλίας – Τουρκίας λόγω της κατάστασης στη Λιβύη, έδωσε τις τελευταίες ημέρες κάποιο διαφορετικό τόνο στις απαιτήσεις της Λευκωσίας.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να διαφοροποιεί ουσιωδώς το στρατηγικό ζήτημα που έθεσε και δημόσια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ (1/7), αναλαμβάνοντας την προεδρία του Συμβουλίου: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι… Από την άλλη πλευρά, έχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση».

Με προσωπική ανάμειξη της Μέρκελ, η Γερμανία δείχνει να έχει κατανοήσει το μέγεθος της ευθύνης που της αναλογεί, έχοντας αναπτύξει πυκνές και σε ανώτατο επίπεδο διαβουλεύσεις, ήδη από τις αρχές Ιουνίου, τόσο εντός Ε.Ε. όσο και με την ίδια την Τουρκία. Το ευρωπαϊκό διακύβευμα δεν είναι μόνον η εκτόνωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, προτού καταστούν ανεξέλεγκτες, αλλά αφορά την επίτευξη ενός στέρεου πλαισίου πορείας: «Η Γερμανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Αγκυρα. Δεν είναι πάντα εύκολο και μπορεί να πετύχει μόνο με τη συμμετοχή και της Γαλλίας…» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Η γερμανική διπλωματία επικεντρώνεται στην αναβίωση των παραμέτρων στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. με βάση την ομόφωνη δήλωση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκίας (18/3/2016). Σε αυτήν επιμένει και η Τουρκία, που είναι η μόνη που δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Η δήλωση καλύπτει μια εξαιρετικά εκτενή συνεργασία (μεταναστευτικό, χρηματοδοτήσεις, απελευθέρωση βίζας, ενισχυμένη τελωνειακή ένωση) που ισοδυναμεί με προνομιακή σχέση, χωρίς μάλιστα να «κόβει» οριστικά την προοπτική ένταξης.

Η τακτική Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αντιληφθεί ότι ουδείς επιθυμεί τη μετωπική ρήξη με την Τουρκία. Συνεχείς διπλωματικές αναφορές και εμπιστευτικές συναντήσεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. καταδεικνύουν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία κυβερνήσεων, τουλάχιστον 18 από τις 27, αντιτίθενται ρητά με τη λογική των κυρώσεων.

Αρκετές εκφράζουν τυπικές δηλώσεις αλληλεγγύης προς την Κύπρο και την Ελλάδα, για να θέσουν στη συνέχεια την ανάγκη προσέγγισης της Τουρκίας. Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου (9/7) το αποκρυσταλλώνει: «Η δυναμική των αντιποίνων δεν καθιστά τη Μεσόγειο μια πιο ασφαλή και σταθερή ζώνη. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων όπου υπάρχουν διαφορές – αυτό συζητούσα με Τούρκους συναδέλφους στο τελευταίο μου ταξίδι. Εχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε…».

Ο Ν. Αναστασιάδης παρακολουθεί την εξέλιξη των συζητήσεων εντός Ε.Ε. και παράλληλα επιχειρεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο που έχει στην εσωτερική κοινή γνώμη. Η Κύπρος υφίσταται τις συνέπειες στην ΑΟΖ, δεν εξασφαλίζει τη στήριξη που επιζητεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, το χειρότερο, δεν έχει κάτι ουσιαστικό να αντιπροτείνει στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού.

Η αδυναμία αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι όλες οι συζητήσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταλήγουν μοιραία στο γεγονός ότι η παρούσα κλιμάκωση των εντάσεων συνδέεται με την ακινησία στο Κυπριακό που παράγει συνεχώς νέα προβλήματα. Το Βερολίνο αναλύει τα δεδομένα και συμμερίζεται τη θέση του ΟΗΕ, ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υποκατασταθεί η ανάγκη επίλυσης με οποιεσδήποτε ρυθμίσεις ή διακανονισμούς στις θάλασσες για τις ζώνες κυριαρχικής αρμοδιότητας ή για τον διαμοιρασμό του υποθαλάσσιου πλούτου – αν ποτέ αξιοποιηθεί.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν

Με όλα αυτά ως δεδομένα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει παράλληλα ότι τα Ευρωτουρκικά θα καταλήξουν κάποια στιγμή επί γερμανικής προεδρίας στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η μετατόπιση της ευθύνης από τον ΥΠΕΞ στον ίδιο τον πρόεδρο, τον έχει ωθήσει σε μια σειρά από δηλώσεις που κρίνονται ιδιαίτερα ατυχείς (ελληνικό κανάλι Open 30/6): «Γνωρίζω ότι ένα υποβρύχιο κατασκευάζεται στην Τουρκία από κοινού και άλλα έξι ακολουθούν.

Με γερμανική βοήθεια. Αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει;» Ο Ν. Αναστασιάδης στην ουσία κατηγόρησε το Βερολίνο –δεν κατονόμασε τη Μέρκελ– για συμφεροντολογική πολιτική, ενώ αντίθετα εγκωμίασε τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τη στάση του έναντι της Τουρκίας «ακτίδα σημαντικής ελπίδας». Τέτοιες προσεγγίσεις αφαιρούν παρά προσθέτουν δυνατότητες στον Ν. Αναστασιάδη να χειριστεί τα ζητήματα τους μήνες που έρχονται. Αντιφατικές δηλώσεις έκανε ο Κύπριος πρόεδρος και για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, εισηγούμενος πολιτικά αντίποινα που να φτάνουν μέχρι και τον τερματισμό των σχέσεών της με την Ε.Ε. Ούτε αυτή η προσέγγιση, όμως, θα του δώσει κάποια ερείσματα, πέρα από ορισμένες χώρες με καθαρή αντιτουρκική ατζέντα, όπως είναι η Αυστρία.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στηρίζει δημόσια την πολιτική που ακολουθεί ο Κύπριος πρόεδρος. Ιδιαίτερα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας υιοθετεί και την καταγγελτική διπλωματία που για χρόνια χαρακτηρίζει τη Λευκωσία.

Ομως, η πρόσφατη αποκατάσταση της απευθείας επικοινωνίας του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει περισσότερο προσαρμογή της Αθήνας σε ένα διαφορετικό επίπεδο πλεύσης. Η Τουρκία διατηρεί μια μικτή τακτική ενεργειών έναντι της Ελλάδας που τη διαχωρίζει από την Κύπρο – με την οποία απορρίπτει κάθε διάλογο.

Αποκαλυπτικός των προθέσεων της Τουρκίας (Ανατολού, 8/7) ο Ιμπραχήμ Καλίν, πλέον στενός συνεργάτης του Ερντογάν, φρόντισε να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με την Αθήνα, προτείνοντας στην ουσία αναβίωση των άτυπων διμερών διαπραγματεύσεων και χωρίς να αποκλείει τη Χάγη. Επιπρόσθετα, η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να αμφιταλαντεύεται σε ένα βασικό ζήτημα που προτάσσει η Τουρκία στο παρασκήνιο για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ε.Ε.: τη διαφύλαξη της προοπτικής πλήρους ένταξης.

Η τουρκική διπλωματία υιοθετεί μια πολύ συγκροτημένη τακτική για να πείσει ότι επιθυμεί διευθετήσεις που αντανακλούν σε αμοιβαία συμφέροντα και δεν διστάζει να πει δημόσια: «Τα μέρη να επιλύσουν μεταξύ τους ζητήματα του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ… Οταν υπάρχει σύγκρουση, μπορούν να μεταφερθούν στα δικαστήρια ή αλλού».