Νέες γεωτρήσεις και έρευνες σχεδιάζει η Τουρκία, νότια της Κύπρου, σε συνάρτηση με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε προσφάτως με τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ντονμέζ υποδαυλίζει το ήδη θερμό κλίμα.

“Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη  Λιβύη) οι εταιρίες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετικη άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές”, τόνισε ο Ντονμέζ με την επισήμανση πως για να ξεκινήσουν οι έρευενες θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως “με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγανε να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο”, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει ήδη διεξάγει 4 γεωτρήσεις και προχωρά για την πέμπτη νότια της κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος, υποστήριξε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και αυτά  των τ/κ. “Η αποφασιστικότητα μας συνεχίζεται”.