«Έπεσαν» οι υπογραφές για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη και του αναθεωρημένου Συμβολαίου Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ για περίοδο 25 ετών.

Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι πλέον η κοινοπραξία Noble, Shell και Delek έχοντας στα χέρια της την άδεια μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στο τεμάχιο 12.

Τόνισε ότι η σημερινή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία παραγωγό

Όπως ανέφερε ο κύριος Λακκοτρύπης, αποτελούν εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς, πρόσθεσε, με τη σημερινή εξέλιξη το ενεργειακό ολοκληρώνεται η αλυσίδα υδρογονανθράκων. «Η Κύπρος θα μετραπεί σε παραγωγό και εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η συμφωνία που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται, όπως σημείωσε ο Υπουργός, σε οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία, έσοδα που αφορούν 500 εκατομμύρια τον χρόνο για την πενταετία 2020-2025, ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εδραίωση των συνεργασιών με Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία και Ισραήλ.