Το ενδεχόμενο οι Κούρδοι της Συρίας να συζητήσουν με τη Δαμασκό μια σύμπραξη εναντίον της τουρκικής εισβολής επιβεβαιώνεται στα διεθνή μέσα, από υψηλόβαθμα στελέχη της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο NBC, το οποίο συνομίλησε με τον Κούρδο στρατηγό Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, διοικητή των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, το κίνημά του τις τελευταίες ώρες εξετάζει ένα ενδεχόμενο, το οποίο θα ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια: Συνεργασία με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασάντ για την αντιμετώπιση των τουρκικών δυνάμεων. 

Η προειδοποίηση

Ο Κούρδος αξιωματούχος επεσήμανε, επίσης, ότι ανησυχεί για την πιθανή τουρκική στρατιωτική δράση, και κάλεσε τον αμερικανικό λαό να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να βοηθήσει. «Οι άνθρωποι που πολέμησαν μαζί σας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, εναντίον του ISIS, βρίσκονται υπό κίνδυνο τώρα και αντιμετωπίζουν μια μεγάλη μάχη μόνοι τους», ανέφερε ο κ. Αμπντί, ο οποίος πρόσθεσε ότι η παρακολούθηση των κρατουμένων του ISIS στη Συρία αποτελεί πλέον «δεύτερη προτεραιότητα» τώρα που οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει το δρόμο για μια τουρκική επίθεση.

Ο κ. Αμπντί δήλωσε ότι οι μαχητές που είχαν προηγουμένως επιφορτιστεί με τη διασφάλιση των εγκαταστάσεων κράτησης κατευθύνονται τώρα προς τα σύνορα για να συμμετάσχουν στην προετοιμασία για μάχη με τον τουρκικό στρατό.

Ενας άλλος Κούρδος της Συρίας, στέλεχος του SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) ο Μπαντράν Τζία Κουρντ, δήλωσε εξάλλου στο Reuters:

Η απόφαση των ΗΠΑ είναι πισώπλατη μαχαιριά. Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την περιοχή, ειδικότερα την συνοριακή περιοχή όπου βρισκόμαστε, ως SDF θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε όλες μας τις επιλογές. Είναι πιθανό να μιλήσουμε με τη Δαμασκό ή τους Ρώσους ώστε να αναπληρωθεί το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ ή να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές επιθέσεις. Είναι πιθανό αυτό να γίνει και να έχουμε συναντήσεις και επαφές”.

Να σημειωθεί πάντως, πως οι Κούρδοι της Συρίας είχαν βρεθεί σε ανάλογη θέση το 2018 όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε γνωστοποιήσει την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία. Το SDF είχε συνομιλίες με την Δαμασκό οι οποίες όμως κατέρρευσαν.