Για τις συνομιλίες Μπορρέλ – Τσαβούσογλου αλλά και για το ζήτημα που προέκυψε με τον Γενικό Ελεγκτή μετά την πρόταση ΑΚΕΛ μίλησε στο «Ράδιο Πρώτο» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο κύριος Κούσιος επισήμανε την αναγκαιότητα του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή για την πάταξη της διαφθοράς αλλά και για την διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν πρέπει να υπερβαίνει τις αρμοδιότητες που του δίνει ο Νόμος και το Σύνταγμα. Υποδείξαμε περιπτώσεις στις οποίες είχε υπερβεί τις οριοθετήσεις που προνοεί το Σύνταγμα και οι Νόμοι», είπε διευκρινιστικά ο κ.Κούσιος κληθείς να απαντήσει κατά πόσο καταγράφηκαν φαινόμενα υπέρβασης εξουσίας από πλευράς Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Γενικού Ελεγκτή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που προέβη το Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπορρέλ.

Επισήμανε ότι είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είμαστε έτοιμη να προσφύγουμε στο δικαστήριο στην Χάγης για επίλυση των διάφορων μας με την Τουρκία», συμπλήρωσε ο κύριος Κούσιος.

Επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε την ενεργή συμπαράσταση της ΕΕ για τα προβλήματα με την Τουρκία.

«Επιμένουμε ότι ο μονός τρόπος για επίλυση των διάφορων είναι ο διάλογος. Έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τόνισε ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι δέσμια της Τουρκίας και να ανέχεται να παραβιάζει τα δικαιώματα ενός κράτους μέλους.

Διευκρίνισε ότι εξαιτίας της πανδημίας τους κορωνοϊού, οι εταιρείες ανέστειλαν τις γεωτρήσεις τους ενώ επισήμανε ότι είμαστε στο σημείο όπου αντιμετωπίζουμε την προκλητική στάση της Τουρκίας».