Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας προσήχθη σήμερα ο Μάριος Χατζηξενοφώντος, τέταρτος κατά σειρά κατηγορούμενος στην υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στον Στρόβολο στις 19 Απριλίου 2018, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη Ντίνα Σεργίου.
Το Δικαστήριο εξετάζει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του Χατζηξενοφώντος, ο οποίος φέρεται να είναι το πρόσωπο που μετέβη στην οικία του άτυχου ζεύγους με τον κατηγορούμενο 1, Λοΐζο Τζιωνή.

 

 

Η διαδικασία της εξέτασης του κατηγορούμενου, που ξεκινά σήμερα, ορίστηκε και για τις επόμενες μέρες 9, 10 και 11 Οκτωβρίου.

 

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού και η πρώην συμβία του Τζιωνή, Σάρα Σιαμς.

 

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον Λοΐζο Τζιωνή, την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον Λευτέρη Σολωμού και στη Σάρα Σιαμς  ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.

 

Η ακροαματική διαδικασία

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον όρκο του Μάριου Χατζηξενοφώντος, ο οποίος εξετάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισής του.

Εξήγησε ότι το βράδυ της 18ης Απριλίου 2018 ήταν στο σπίτι του παππού του Λοΐζου Τζιωνή. Και ανέφερε πως εκεί ήταν ο Τζιωνής, η συμβία του, ο Λευτέρης Σολωμού, ο παππούς του Τζιωνή και η οικιακή του βοηθός.

Ερωτηθείς, σημείωσε πως είδε τον Λοΐζο το απόγευμα της ίδιας μέρας στο σπίτι του. «Μου ζήτησε να περασω από το σπίτι του να του δώσω ένα γραμμάριο χόρτο». Ήρεμος, ανέφερε ότι γνώρισε τον Λοΐζο Τζιωνή ένα μήνα πριν το συμβάν, αφού ο καταδικασθείς κατηγορούμενος 1 τον προσέγγισε με σκοπό να του προμηθεύσει χόρτο.

Στις 18 Απριλίου τον προσκάλεσε στο σπίτι του με σκοπό να περιμένουν τον αδερφό του (Λευτέρη Σολωμού) ώστε να τον πληρώσει για το ένα γραμμάριο.

«Ο Λοΐζος τύλιξε μια ψιλή και καπνίσαμε μέχρι να έρθει ο Λευτέρης» δήλωσε. Σύμφωνα με τον Χατζηξενοφώντος, μέχρι να έρθει ο Σολωμού από την Αλαμινό, πήγαν στο περίπτερο, δάνεισε στον Λοΐζο 20 ευρώ και κατευθύνθηκαν προς τα Λατσιά. «Μπήκαμε στο πάρκινγκ μιας εκκλησίας και συναντήθηκε με έναν άγνωστο άτομο. Ήρθε ανησυχητικός και μου ζήτησε 50 ευρώ. Εγώ του τα έδωσα. Γύρισε πίσω και μου είπε πως αγόρασε κοκαΐνη και επιστρέψαμε σπίτι του παππού του». Εκεί, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Λοΐζος και η Σάρα έκαναν χρήση κοκαΐνης.

Έγινε αναφορά σε επιστολή του Λευτέρη Σολωμού προς τον Μάριο Χατζηξενοφώντος η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο. Ο Μάριος Χατζηξενοφώντος, ανέφερε ότι ο Λευτέρης Σολωμού του έστειλε την επιστολή γύρω στον περσινό Αύγουστο – Σεπτέμβριο.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου έφερε ένσταση στο να διαβάσει την επιστολή ο Χατζηξενοφώντος με τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να μην επιτρέπει την ανάγνωση της επιστολής.

Ο Χατζηξενοφώντος,  αναφέρει ότι γνωρίστηκε με τη Σάρα Σιάμς τη νύχτα του συμβάντος, ενώ την είχε δει άλλη μια φορά με τον Τζιωνή.

Ερωτηθείς για την επίδραση της κοκαΐνης, αναφέρει ότι η συμπεριφορά του Τζιωνή άλλαξε από τον ουρανό στη γη. «Ήταν ανησυχητικός, έβγαλε ένα μαχαίρι το οποίο ανέμιζε δεξιά κι αριστερά». Χαρακτήρισε τρομακτική την επήρεια της κοκαΐνης πάνω στον Λοΐζο Τζιωνή.

Εκείνο το βράδυ, ο Λευτέρης και ο Λοΐζος μπήκαν σε μια συζήτηση για την παιδική ηλικία του πρώτου, πώς ο Τζιωνής ήταν ο φύλακας άγγελός του, είπε ο Χατζηξενοφώντος. «Μα τζι εσένα χρωστά σου;» τον ρώτησε ο Λευτέρης όταν του μίλησε για τα λεφτά που του χρωστούσε ο Τζιωνής.

Ο Τζιωνής του είπε πως θα πάνε σε έναν φίλο του που του χρωστά λεφτά και θα του τα δώσει. Ο Χατζηξενοφώντος του απάντησε πως δεν θα πάει μαζί του. «Ο Λοΐζος δεν αντέδρασε θετικά και γύρισε τη μύτη του μαχαιριού προς εμένα», ανέφερε ο Χατζηξενοφώντος.

Κομπιάζοντας, εξήγησε ότι «ήταν μια πράξη πολύ επιθετική» αλλά του απάντησα ξανά όχι. Όπως είπε, έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό του και του είπε «εν να ρτεις μαζί μου, θέλεις εν θέλεις».

Ακολούθως, σύμφωνα με τον Μάριο Χατζηξενοφώντος, ο Τζιωνής πήρε κάποια ρούχα και τράβηξε τον ίδιο έξω από το σπίτι. Ο Χατζηξενοφώντος ανέφερε ότι εκείνη τη νύχτα έστειλε μήνυμα σε έναν φίλο του. Ερωτηθείς από τον συνήγορό του απάντησε θετικά στα όσα του έγραψε. «It’s a fucked up situation» και «έσιε με έγνοια».

Τόνισε ότι ήταν αρκετά αγχωμένος από τη συμπεριφορά του Τζιωνή, αναφέροντας ότι εκείνο το βράδυ μπήκαν στο αυτοκίνητο του παππού του και ο Τζιωνής κρατούσε στο ένα χέρι το μαχαίρι και με το άλλο οδηγούσε και κάπνιζε. «Δεν ειπώθηκε κάτι στη διαδρομή». Διηγήθηκε πως σταμάτησαν στο πάρκινγκ μιας πολυκατοικίας, όπου ο Τζιωνής του έδωσε να φορέσει κάποια πράγματα.

«Ανεβήκαμε στην ταράτσα της πολυκατοικίας. Ο Λοΐζος πηγαινοερχόταν και παραμιλούσε αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω τι έλεγε» κατέθεσε. «Μου έδειξε ένα σπίτι και τον ρώτησα αν είναι αυτό το σπίτι του φίλου του. Μου απάντησε ‘ναι’ και κατεβήκαμε».

Ανέφερε ότι ο Τζιωνής πήδηξε από ένα τοίχο και λόγω του ότι ήταν τρομοκρατημένος, τον ακολούθησε. Φθάνοντας στο σπίτι της οδού Ζαλόγγου, όπως κατεθέτει ο Χατζηξενοφώντος, ο Τζιωνής ανέβηκε στο μπαλκόνι και κατάφερε να μπει από ένα μικρό παράθυρο. Απάντησε αρνητικά στο αν είχε οπτική ή ακουστική επαφή με τον Λοΐζο, τον οποίο είδε πέντε λεπτά μετά.

Ο Τζιωνής του άνοιξε μια πόρτα και του είπε «έλα δα». Όπως ανέφερε ο Χατζηξενοφώντος, πάγωσε όταν είδε αίμα πάνω στον μικρό, 15-16 ετών. «Τον τράβηξε και τον πήρε στο υπόγειο» λέει για τον Τζιωνή.

Ερωτηθείς γιατί δεν προσπάθησε να φύγει, ο Χατζηξενοφώντος δήλωσε ότι ήταν αγχωμένος, συγχυσμένος και τρομοκρατημένος. «Έκανα σενάριο στο μυαλό μου ότι ο Λοΐζος θα έμπαινε και στο δικό μου σπίτι».

Ο Χατζηξενοφώντος ανέφερε ότι ακολούθησε τον Τζιωνή στον πάνω όροφο και «για μένα ήταν το τελειωτικό χτύπημα». Κατέθεσε ότι είδε δύο γυμνά πόδια και πάγωσε. Έπειτα είδε τον Τζιωνή να κατεβαίνει τρέχοντας και τον ακολούθησε.

Ο Χατζηξενοφώντος μιλώντας για την επιστροφή, ανέφερε ότι δεν είπαν τίποτα, ενώ ο Λοΐζος κρατούσε το μαχαίρι με τα αίματα και παραμιλούσε: «Η γυναίκα ελάλεν ‘κανεί κανεί’ τζι εγώ εν εσταμάτησα».

Μετά το συμβάν, όπως αναφέρει σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης, έλαβε ένα μήνυμα που έλεγε «εξαφανίστου όπως εν να εξαφανιστούμε τζι εμείς». Απάντησε «εν ξέρω τίποτε, εν ξέρεις τίποτε». Μετά πήγε σπίτι.

Ερωτηθείς γιατί δεν πήγε στην Αστυνομία, απάντησε πως «ο Τζιωνής ήξερε ακριβώς πού ήμουν. Λόγω της απειλής του και επειδή είδα για το τι ήταν ικανός να κάνει, ήμουν τρομοκρατημένος». «Σκότωσες κανένα» τον ρωτά ο συνήγορος αναφερόμενος στο κατηγορητήριο. «Όχι» απαντά ο Χατζηξενοφώντος.

Ακολούθως, τον ρώτησε για τις υπόλοιπες κατηγορίες. «Όχι» απαντά για διάρρηξη, απαγωγή, ληστεία.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την αντεξέταση του Μάριου Χατζηξενοφώντος από την Κατηγορούσα Αρχή.

Πηγή: Philenews