Κατώτατο μισθό στα 1300 ευρώ, εξέλιξη από την οποία θα επωφεληθούν συνολικά 300 υπάλληλοι, κυρίως προερχόμενοι από το Συνεργατισμό, καθιερώνει η Ελληνική Τράπεζα.

Σχετική ανακοίνωση έγινε από τη Διοίκηση στη διάρκεια ενημέρωσης του προσωπικού της τράπεζας την περασμένη Τρίτη, σε σχέση με την πρόθεσή της να δώσει αυξήσεις στο προσωπικό στη βάση ενός νέου συστήματος, που θεωρεί δικαιότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από πλευράς Διοίκησης εστάλη στο προσωπικό το μήνυμα ότι Ελληνική Τράπεζα δίνει αυξήσεις στο προσωπικό, για το 2019, πολύ περισσότερες από αυτές που ζητά η ΕΤΥΚ και κατά πάσα πιθανότητα πολύ περισσότερες από αυτές που θα συμφωνήσει η ΕΤΥΚ με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Η θέση της Ελληνικής Τράπεζας είναι ότι η προηγούμενη πρακτική είναι ξεπερασμένη και ότι είναι πιο δίκαιο να αμείβονται καλύτερα οι καλοί υπάλληλοι. Μάλιστα η Τράπεζα επικαλείται και την επιθυμία των ίδιων των υπαλλήλων της τράπεζας, όπως εκφράζεται εδώ και χρόνια σε εσωτερικές έρευνες, για την ανάγκη υιοθέτησης ενός δικαιότερου τρόπου αμοιβής και αναγνώρισης. Με βάση αυτές τις απόψεις, η Τράπεζα αποφάσισε να δώσει ένα ποσό 2% οριζόντια ως αύξηση και από εκεί και πέρα να δώσει αυξήσεις με βάση την απόδοση ενός εκάστου.

Παρά την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, η Τράπεζα ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να επανέλθει η Συντεχνία στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για συλλογική σύμβαση για όλο το προσωπικό.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης του προσωπικού, είχε δοθεί εδώ και έξι μήνες η υπόσχεση ότι θα δίνονταν αυξήσεις στη βάση ενός δικαιότερου συστήματος και η Τράπεζα δεν ήθελε να θυματοποιήσει το προσωπικό της λόγω της μη ανταπόκρισης της ΕΤΥΚ στις εκκλήσεις της για διάλογο. Όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, δίνονται συνολικές αυξήσεις ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας κατά 4,7% το σύνολο της μισθοδοσίας της τράπεζας. Στη διάρκεια της ενημέρωσης αναδείχθηκε ακόμη ότι ουδέποτε στο παρελθόν έδωσε η τράπεζα τόσο μεγάλο ποσό αυξήσεων.

Αναδρομικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταβολή της αύξησης θα γίνει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2019. Συγκεκριμένα, θα λάβουν αύξηση οριζόντια της τάξης του 2% όλο το μόνιμο προσωπικό, πλην αυτών που προσλήφθηκαν το 2019, ενώ το 2,4% του προϋπολογισμού για τις αυξήσεις θα κατανεμηθεί στο μόνιμο προσωπικό με βάση την αξιολόγηση ενός εκάστου και του τι ισχύει στην αγορά για τον μισθό σε κάθε θέση (market standard).

Με αυτό το μοντέλο, επεσήμανε, η Τράπεζα δίνει κίνητρα σε όλους να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, γεγονός που θα αντανακλά και στους δείκτες, αλλά και στην κερδοφορία της.

Καλό κλίμα
Σύμφωνα πληροφορίες, οι συναντήσεις με το προσωπικό πραγματοποιούνται σε πολύ καλό κλίμα, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου και οι θέσεις της Τράπεζας φαίνεται να βρίσκουν απήχηση ανάμεσα στους εργαζόμενους.