Στην μάχη του για αναγνώριση του ψευδοκράτους και επίτευξη λύσης δύο κρατών αναφέρθηκε στην πρώτη του συνέντευξη στο Anadolu μετά τις “εκλογές” ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

 

Ο Τατάρ είπε ότι δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε διαπραγματεύσεις όπως προηγούμενοι “πρόεδροι”, αλλά θα εργαστεί ιδιαίτερα για την οικονομία, καθώς και στους κοινωνικούς και αθλητικούς τομείς, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αναγνωριστούν στον κόσμο ως ξεχωριστό έθνος.

 

“Υπάρχουν δύο ξεχωριστά έθνη, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Συνεχίζουμε να το λέμε σε όλο τον κόσμο”

 

Εάν δεν αναγνωριστούμε διπλωματικά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη το εμποδίζουν, είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές για να επιτύχει διπλωματική αναγνώριση.

 

Επιμένει στη λύση δύο κρατών

 

Υποστηρίζοντας ότι παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, η στάση της ελληνικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σαφής κατά τη διάρκεια των διαπραγματευτικών διαδικασιών, ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι εναλλακτικά μοντέλα λύσεων και επέμεινε στη θέση του για τη λύση δύο κρατών.

 

“Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η πατρίδα μας. Μπορούμε να δούμε αυτές τις μέρες υπό την εγγύησή της.”

 

Ο Τατάρ είπε ότι μετά την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, διεθνείς παράγοντες προσπάθησαν να τοποθετηθούν στην περιοχή παρόλο που δεν έχουν δεσμούς και ότι πρόκειται για χώρες που συνωμοτούν με Ελλάδα και “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

«Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ», είπε κάνοντας λόγο στις τουρκικές ρίζες κατοίκων του νησιού και εξηγώντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να υπερασπιστούν ένα νέο μέλλον.

 

Ψευδοκράτος και Τουρκία

 

Ο Τατάρ τόνισε ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχαριστώντας τον για την πρόσκληση.

 

“Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τη σημασία της ΤΔΒΚ και του νεοεκλεγμένο προέδρου της “, δήλωσε ο Τατάρ.

 

Τόνισε ότι θα εργαστεί επίσης για την ενίσχυση των δεσμών ψευδοκράτους και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ένα από τα πιο βασικά θέματα είναι το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

“Όταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν μόνοι, η Δημοκρατία της Τουρκίας ήταν μαζί τους.”

 

Είπε ότι η συνεργασία σε αρμονία με την Τουρκία έκανε την ΤΔΒΚ ισχυρή και οι δύο “χώρες” θα καθορίσουν μια αμοιβαία πολιτική στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.