Με την αντεξέταση του Μάριου Χατζηξενοφώντος από την Κατηγορούσα Αρχή συνεχίστηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η δίκη για την υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στον Στρόβολο στις 19 Απριλίου 2018, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη Ντίνα Σεργίου.  

 

Κατά τη σημερινή δικαστική διαδικασία, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Πωλίνα Ευθυβούλου, προέβη σε αρκετές υποβολές προς τον κατηγορούμενο, ο οποίος απαντούσε με ένταση διαφωνώντας ως προς τη συμμετοχή του στην οργάνωση και διάπραξη των δύο φόνων.

 

Επιμένοντας στη θέση ότι μετέβη στην οικία της οδού Ζαλόγγο υπό την απειλή του Λοΐζου Τζιωνή, ο Μάριος Χατζηξενοφώντος επιχείρησε σήμερα να διατηρηθεί στην αρχική του εξέταση, ενώ οι ερωτήσεις ήταν καταιγιστικές.

 

Με τη φράση «σου υποβάλλω ότι λες ψέματα», η κ. Ευθυβούλου υποδείκνυε στον κατηγορούμενο 4 ότι ήξερε τι σχεδίαζε ο Τζιωνής και μέσω τηλεπικοινωνιακών δεδομένων επιχείρησε να καταδείξει πως συνομιλούσε με τον καταδικασθέντα κατηγορούμενο 1 για το διπλό φονικό.

 

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι ο Τζιωνής έστειλε μήνυμα στον Χατζηξενοφώντος για να τον προμηθεύσει με κοκαΐνη γιατί έπρεπε να συζητήσουν για τη ληστεία: «Οκ. Και φέρε και που το άλλο. Έχουμε σοβαρή δουλειά», του έγραψε σύμφωνα με την Πωλίνα Ευθυβούλου.

«Δεν έκανα ποτέ χρήση κοκαΐνης» απάντησε ο Χατζηξενοφώντος, ωστόσο η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε πως το βράδυ της 18ης Απριλίου μόνο ο ίδιος και ο Τζιωνής έκαναν χρήση κοκαΐνης και λέει ψέματα για να μην επιβαρύνει τη θέση του.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής επανέλαβε την αναφορά στο μήνυμα του Λοΐζου Τζιωνή στον Μάριο Χατζηξενοφώντος, προσθέτοντας κι άλλα μηνύματα. Μέσα από αυτά, ο Τζιωνής καλούσε τον Χατζηξενοφώντος να επικοινωνήσει μαζί του.

Άγνοια εξέφρασε ο Χατζηξενοφώντος για τα ακόλουθα μηνύματα: «Ήρθε η ώρα να σώσουμε τους δικούς μας. Όχι όλους τους άλλους. Όλοι για μας και ένας για μας».

«Δεν θυμάμαι» απάντησε στο αν μίλησαν με τον Λοΐζο Τζιωνή το πρωινό της 18ης Απριλίου.

Ταυτόχρονα, η κ. Ευθυβούλου αναφέρθηκε σε μήνυμα του Τζιωνή στις 17 Απριλίου 2018 στις 20:40. Σύμφωνα με αυτό, ο Τζιωνής λέει: «Εν έχω πολλή ώρα στη διάθεσή μου. Έχω πεθάνει. Απόψε θα πεθάνουν». Ο Χατζηξενοφώντος, επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι δεν θυμάται, εξέφρασε άγνοια για το τι εννοούσε.

Έγινε επίσης αναφορά σε δεύτερο μήνυμα του Τζιωνή που έλεγε «δεν έχω πολλή ώρα στη διάθεσή μου. Έχω 10 λεπτά. Σεβάστου με».

«Δεν θυμάμαι» απάντησε εκ νέυ ο Χατζηξενοφώντος και η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε στον μάρτυρα ότι είχαν σκοπό να σκοτώσουν τα δύο θύματα. «Στις 17 του μηνός είχατε συμφωνήσει να πάτε στην οδό Ζαλόγγου για να φονεύσετε» υπέβαλε η κ. Ευθυβούλου, ενώ ο Χατζηξενοφώντος απάντησε «ουδέποτε».

Σ’ ότι αφορά την περίοδο που βρισκόταν στο σπίτι του παππού του Λοΐζου Τζιωνή, ο Μάριος Χατζηξενοφώντος επεσήμανε ότι ένιωθε μόνος του, καθώς ο Λευτέρης Σολωμού και η Σάρα Σιαμς δεν επενέβησαν όταν τον απείλησε ο Τζιωνής.

Κρατώντας το σπαθί -τεκμήριο 8- η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ρώτησε τον Χατζηξενοφώντος πότε είδε τον Τζιωνή να το μεταφέρει εκτός δωματίου. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως τον είδε να το μεταφέρει εκτός δωματίου μετά την απειλή.

Όταν ρωτήθηκε για τον λόγο της απειλής, ο Χατζηξενοφώντος, με πολλή ένταση, υποστήριξε ότι ο Τζιωνής τον απείλησε για να τον ακολουθήσει αλλά δεν γνώριζε τον λόγο για τον οποίον έγινε τόσο βίαιος.

Ερωτηθείς γιατί έστειλε στον φίλο του το μήνυμα «έσιε με έγνοια», ο κατηγορούμενος 4 τόνισε πως εννοούσε ότι αν δεν είχε νέα του, έπρεπε να πάει στην Αστυνομία. Επεσήμανε ότι έστειλε το μήνυμα μετά που ο Τζιωνής άρχισε να ανεμίζει το μαχαίρι και μετά τη χρήση κοκαΐνης.

Μετά από διακοπή για πρακτικές διαφωνίες περί τεκμηρίων, η διαδικασία επανήλθε στη νύχτα του διπλού φονικού. Ερωτηθείς πότε αντιλήφθηκε τον προορισμό, ο Χατζηξενοφώντος δήλωσε όταν ο Τζιωνής του υπέδειξε συγκεκριμένο σπίτι στην οδό Ζαλόγγου από την ταράτσα πολυκατοικίας.

Επαναλαμβάνοντας όσα έγιναν μετά που κατέβηκαν από την πολυκατοικία, ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Τζιωνής κρατούσε μαχαίρι και σπαθί και προχωρούσε, ενώ αυτός ήταν ακόμα τρομοκρατημένος.

Όπως ο ίδιος κατέθεσε, μετά από καταιγιστικές ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, ο Χατζηξενοφώντος πίστεψε πως ο Τζιωνής θα εκφόβιζε τον φίλο του με το σπαθί και το μαχαίρι. «Ήμουν αρκετά συγχυσμένος» είπε ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

 

Έντονα απάντησε σε ερώτηση αν δεν τον ενδιέφερε τι θα έκανε σε εκείνο το σπίτι. «Ήμουν αγχωμένος, συγχυσμένος, απειλήθηκε η ζωή μου και υπό την επήρεια χόρτου» ανέφερε στο Κακουργιοδικείο.

Επεσήμανε δε πως υπήρξε και νέα απειλή εναντίον του από τον Τζιωνή έξω από το σπίτι με το σπαθί.

Μετά από έντονη ερώτηση της κ. Ευθυβούλου, ο Χατζηξενοφώντος ανέφερε ότι το παραπάνω το είπε στην γραπτή του κατάθεση. «Σου υποβάλλω ότι λες ψέματα» είπε η κ. Ευθυβούλου.

Καταιγισμός υποβολών:

«Έχω τη θέση ότι παρέλαβες το μαχαίρι και το τοποθέτησες στον λαιμό σου» δήλωσε η Κατηγορούσα Αρχή και προσέθεσε ότι ο Χατζηξενοφώντος έφθασε στο σημείο να λέει ψέματα και για ξεκάθαρα πράγματα γιατί πήγε με τη θέλησή του στην οδό Ζαλόγγου.

«Είναι η θέση μου ότι ήξερες από τις προηγούμενες μέρες ότι στην οδό Ζαλόγγου διέμεναν ο κύριος Γιώργος, η κυρία Ντίνα και ο Κωνσταντίνος» επέμενε η κ. Ευθυβούλου.

Υπέβαλε επίσης πως ο ίδιος ο Χατζηξενοφώντος παρότρυνε τον Τζιωνή να πάρει και το σπαθί μαζί του και ο ίδιος του απάντησε πως δεν θα σκοτώσει «σίιλια πλάσματα».

Ένσταση εγείρει ο συνήγορος υπεράσπισης ωστόσο το δικαστήριο επέτρεψε στην κ. Ευθυβούλου να συνεχίσει καθώς είναι υποβολή. «Διαφωνώ πλήρως» επέμενε έντονα ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Προχωρώντας, η κ. Ευθυβούλου εξέφρασε τη θέση πως ο Χατζηξενοφώντος έστειλε μηνύματα σε κολλητό του για να έχει άλλοθι. Αναφέρθηκε σε δίαφορα μηνύματα του κατηγορούμενου 4. Σύμφωνα με αυτά, κάλεσε τον κολλητό του να μην πει τίποτα σε κανένα. «Δεν αμφισβητώ, δεν θυμάμαι» απάντησε ο Χατζηξενοφώντος.

«Ουδέποτε συμφώνησα μαζί με τον Λοΐζο για να κάνουμε ληστεία. Ουδέποτε συμφώνησα με τον Λοΐζο για να φονεύσουμε τον οποιονδήποτε. Η συνείδησή μου είναι καθαρή. Δεν συμφώνησα με τον Λοΐζο για οτιδήποτε. Για όνομα του Θεού» ανέφερε με ένταση ο Χατζηξενοφώντος.

Ερωτηθείς γιατί πήγε μετά να βρει τους φίλους του στο πάρκο, επανέλαβε το ότι δεν γνώριζε ούτε για τη ληστεία ούτε για τους φόνους. «Δεν εκατάλαβες ότι έγινε κακό μες τζιείντο σπίτι. Ποιός να σε πιστέψει;» σημείωσε με ένταση η Πωλίνα Ευθυβούλου, ωστόσο απέσυρε αμέσως το σχόλιο, μετά από υπόδειξη του προέδρου του δικαστηρίου.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου υποδεικνύει πως ο Χατζηξενοφώντος ανέπτυξε αδερφική σχέση με τον Λοΐζο Τζιωνή και για αυτό τον λόγο διέπραξε μαζί του το διπλό φονικό. «Όχι. Διαφωνώ πλήρως» επέμενε ο κατηγορούμενος.

Η κ. Ευθυβούλου εξέφρασε επίσης τη θέση πως όλα ήταν σχεδιασμένα. Ο Χατζηξενοφώντος αναφέρθηκε δε σε τηλεφώνημα του Τζιωνή, ο οποίος του ανέφερε: «Μεν πεις πούποτε ό,τι έγινε μες σε τζιείνο το σπίτι, γιατί εν να γίνει τζιαι στο δικό σου».

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι ο Τζιωνής έστειλε μήνυμα στον Χατζηξενοφώντος για να τον προμηθεύσει με κοκαΐνη γιατί έπρεπε να συζητήσουν για τη ληστεία: «Οκ. Και φέρε και που το άλλο. Έχουμε σοβαρή δουλειά», του έγραψε σύμφωνα με την Πωλίνα Ευθυβούλου.

«Δεν έκανα ποτέ χρήση κοκαΐνης» απάντησε ο Χατζηξενοφώντος, ωστόσο η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε πως το βράδυ της 18ης Απριλίου μόνο ο ίδιος και ο Τζιωνής έκαναν χρήση κοκαΐνης και λέει ψέματα για να μην επιβαρύνει τη θέση του.

«Τόσα πολλά ήταν τα ψεματα που είπες και προς τον δικηγόρο σου και γι αυτό δεν υποστήριξες ούτε τις θέσεις της υπεράσπισης» σημείωσε η κ. Ευθυβούλου ενώπιον του κατηγορούμενου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 9:00.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού και η πρώην συμβία του Τζιωνή, Σάρα Σιαμς.

 

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον Λοΐζο Τζιωνή, την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον Λευτέρη Σολωμού και στη Σάρα Σιαμς  ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή

 

Πηγή: Philenews