Με αφορμή την υπόθεση του Ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη και την δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα της πειθαρχικής του δίωξης από την ΕΔΕΚ μετά από καταγγελία του Μαρίνου Σιζόπουλου, για ισχυριζόμενη αντικομματική συμπεριφορά του ευρωβουλευτή στη βάση ισχυριζόμενης παραβίασης συμφωνίας οικονομικής φύσεως, προχωρήσαμε σε έρευνα για το τι ακριβώς προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα του RPN.com.cy έγινε σχετικά με τον τρόπο που οφείλουν να λειτουργούν οι ευρωβουλευτές και ειδικότερα σε σχέση με το πως χρησιμοποιούν τους χρηματικούς πόρους που τους δίδει η Ε.Ε. σε συνάρτηση και με την επιλογή των συνεργατών τους.

Γράφουν οι Πάρις Κουρτζίδης – Γιάννης Κουτρουμπής

Υπενθυμίζουμε ότι τα δημοσιεύματα από τις 12 Νοεμβρίου 2019 αναφέρονταν σε οικονομικής φύσεως συμφωνία με την ΕΔΕΚ, η οποία επιβάλλει και τον τρόπο επιλογής και διορισμού των συνεργατών του ευρωβουλευτή. Ο κ. Παπαδάκης από την πλευρά του, με ανακοίνωση του στις 23 Δεκεμβρίου 2019, κατηγορηματικά έθεσε θέμα  παράνομης συμφωνίας που του επέβαλε η ΕΔΕΚ και ο κ. Σιζόπουλος.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση Παπαδάκη αναφέρει: «…..με την απάντηση μου αποδεικνύω τους γνήσιους πραγματικούς και νομικούς λόγους της εύλογης άρνησης μου να συναινέσω σε παράνομες πράξεις που προσπαθούσε να μου επιβάλει ουσιαστικά ο κ. Σιζόπουλος με την συμφωνία που μου επέβαλε και εις την οποία άλλωστε έγραψα ρητά την επιφύλαξη μου και συγκεκριμένα: “Με επιφύλαξη για τα σημεία 2,3 όπου υπάρχουν νομικά κωλύματα σε σχέση με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”».

 Τι προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανατρέξαμε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαβάσουμε την σχετική απόφαση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», η οποία φέρει αριθμό (2009/C 159/01) και έχει δημοσιευτεί στις 19 Μαΐου και 9 Ιουλίου 2008.

Με βάση την ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ προβλέπονται τα εξής:
  1. Ανάληψη των εξόδων βουλευτικής επικουρίας
  2. Οι βουλευτές δικαιούνται να επικουρούνται από προσωπικούς συνεργάτες τους οποίους επιλέγουν ελεύθερα. Το Κοινοβούλιο αναλαμβάνει τα πραγματικά έξοδα που προκύπτουν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά από την πρόσληψη ενός ή περισσοτέρων βοηθών ή τη χρήση υπηρεσιών συμφώνως προς τα παρόντα μέτρα εφαρμογής και υπό τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει το προεδρείο.
  3. Μπορούν να αναληφθούν μόνο τα έξοδα που αντιστοιχούν στην επικουρία που είναι αναγκαία και άμεσα συνδεδεμένη με την άσκηση της βουλευτικής εντολής των βουλευτών.

Ακόμη, ρητά προβλέπεται ότι όλοι οι Ευρωβουλευτές υπογράφουν δήλωση,  ότι ο τοπικός βοηθός, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασής του, δεν θα αναλάβει, άμεσα ή έμμεσα, άλλες δεσμεύσεις —έστω και άνευ αποδοχών— έναντι οργάνωσης πολιτικού σκοπού όπως πολιτικό κόμμα, ίδρυμα, κίνημα ή κοινοβουλευτική πολιτική ομάδα, εάν οι δραστηριότητες αυτές είναι τέτοιες ώστε να παρεμποδίζεται η άσκηση των καθηκόντων του ως βοηθού ή να δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων.»

Επίσης, ανάλογη δήλωση υπογράφει και ο τοπικός συνεργάτης / βοηθός του Ευρωβουλευτή και συγκεκριμένα «…να μην ασκήσω άμεσα ή έμμεσα οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα – ακόμη και αν δεν είναι αμειβόμενη – για οργανώσεις που επιδιώκουν πολιτικούς σκοπούς, όπως ένα πολιτικό κόμμα, ίδρυμα ή κοινοβουλευτική πολιτική ομάδα,..»

 Προηγούμενες υποθέσεις με ευρωβουλευτές

Είναι γνωστή η υπόθεση της Marine Le Pen, η οποία υποχρεώθηκε να επιστρέψει €300.000,  διότι αποδείχτηκε ότι η βοηθός / συνεργάτης της εργαζόταν κατ’ ουσία για το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο αντί για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων της ως Ευρωβουλευτής. Μάλιστα, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε το πρόστιμο.

Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε έρευνα εναντίον της προτεινόμενης Γαλλίδας Επιτρόπου Sylvie Goulard για τα ίδια θέματα, αφού φαίνεται ότι οι τοπικοί συνεργάτες της δούλευαν για το κόμμα της αντί για την ίδια ως Ευρωβουλευτή. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικά δημοσιεύματα.

Συμπεράσματα:

Με βάση του τι προβλέπει η Ε.Ε. φαίνεται να έχει δίκαιο ο κ. Παπαδάκης που δεν συμμορφώνεται με την συμφωνία και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο της καταγγελίας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια λογική διώκεται πειθαρχικά ο ευρωβουλευτής από το κόμμα  του, την στιγμή μάλιστα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορηματικά απαιτεί από όλους τους ευρωβουλευτές πλήρη ανεξαρτησία από οποιαδήποτε πολιτικά κόμματα και πολιτικές ομάδες.

Με δεδομένο την αποφασιστικότητα του κ. Παπαδάκη να αντισταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα, το οποίο άλλωστε δήλωσε και στην ανακοίνωση του, η υπόθεση αναμένεται να προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Εάν μάλιστα το θέμα παραπεμφθεί στην αρμόδια Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συζήτηση και μπει σε agenda, όπως λογικά αναμένεται, τότε η υπόθεση θα πάρει τεράστιες διαστάσεις σε βάρος της ΕΔΕΚ.