Μετά από συμβουλή των διεθνών νομικών συμβούλων της Κύπρου ώστε να καταγραφεί η πρόθεση για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία για τις παραβιάσεις της εντός της ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς δικαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκιας στην Αθήνα.

Η πρεσβεία της Τουρκίας δεν δέχθηκε να παραλάβει τη διακοίνωση και αυτή εστάλη με fax όπως ανέφεραν πηγές του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών στο protothema.gr η κίνηση αυτή έγινε έπειτα από συμβουλή των διεθνών νομικών συμβούλων της Λευκωσίας, ώστε να καταγραφεί η πρόθεση για επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου από ένα Διεθνές Διαιτητικό όργανο.

Η Λευκωσία με την κίνηση της αυτή δεν ανέμενε κάποια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας η οποία δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ενέργειες που γίνονται από την Κύπρο για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΑΟΖ της στοχεύουν στη διασφάλιση του αυτονόητου που είναι το δικαίωμα για ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης.